"Persona" je, prema C.G. Jungu (1953), socijalno lice ili maska koju osoba prezentuje svijetu, tačnije: "[…] vrsta maske, koja je, s jedne strane, dizajnirana tako da da izvrši definitinu impresiju na druge, a s druge strane, da sakrije stvarnu prirodu osobe" (p. 190). Dok takođe teži ka tome da izvrši impresiju na druge, svrha udruženja "Persona" je po svim ostalim aspektima upravo obrnuta od opisanog Jungovog značenja – mi želimo da "razotkrijemo", tačnije objasnimo, razumijemo i unaprijedimo impresije, motivacije, emocije, filozofiju i razmišljanja ljudi u vezi sa aktuelnim, "teškim" i kontroverznim pitanjima modernog društva. U vezi s tim, misija nam je promocija pozitivne psihologije, racionalne filozofije, nauke i etike, principa neagresivnosti i ličnog rasta, razvoja i odgovornosti, posebno u domenima senzitivnih pitanja kakva su psihičke poteškoće i mentalna higijena, vaspitanje i obrazovanje djece i nenasilno roditeljstvo, predrasude, nauka i pseudonauka, potraga za vrlinom, "život sa stigmom" (npr. osobe koje žive s HIV-om, žrtve zlostavljanja, LGBTQIA, osobe s disabilitetima…) itd. Naš geslo se ukratko može opisati kao racionalna filozofija življenja & filozofija racionalnog življenja.

Ova stranica osmišljena je kao stalno rastući virtuelni resurs informacija o širokom spektru tema iz domena psihologije, racionalne filozofije, etike i naučne metodologije, a sa posebnim fokusom na pitanja (nenasilnog) roditeljstva, odrastanja, ličnog rasta i razvoja, stigme, mentalnog i fizičkog zdravlja, mentalne higijene i moralnosti/etike. Pored informisanja i edukovanja, ideja nam je i pružanje podrške i savjetovanja u vezi sa svim takvim stvarima i poteškoćama, svim ljudima kojima je ovo potrebno. Iza "Persone" stoji rastući tim profesionalaca, studenata i entuzijasta iz domena psihologije, filozofije i srodnih disciplina.

Sama stranica i njen sadržaj su u inicijalnim fazama konstrukcije, ali ohrabrujemo Vas da razgledate i kontaktirate nas za sva pitanja i sugestije.

 

Dobro došli,

"Persona" tim